Stageland

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land dat aan de zuidpunt van het werelddeel Afrika ligt. Het land grenst aan vijf andere landen namelijk Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. In het midden van Zuid-Afrika ligt de onafhankelijke staat Lesotho. Lesotho is geheel omringd door Zuid-Afrika. Officieel heet Zuid-Afrika eigenlijk de Republiek Zuid-Afrika.


Geschiedenis

De eerste Europeaan die de kust rondom Kaap de Goede Hoop verkende was de Portugees Bartolomeu Dias in het jaar 1488. Nederlanders kwamen voor het eerst in aanraking met Zuid-Afrika en haar bewoners in het jaar 1647. Een Nederlands schip in eigendom van de VOC strandde recht voor de kust van Kaap de Goede Hoop. De zestig schipbreukelingen kwamen toen voor het eerst in aanraking met de plaatselijke bevolking genaamd Khoikhoi. De Khoikhoi, of ook wel Hottentotten genoemd, woonden in het gebied van de huidige provincie West-Kaap. De Nederlandse kolonisten van de VOC stichtten in 1652 onder leiding van Jan van Riebeeck de stad Kaapstad. In 1795 bezetten de Britten de streek rondom Kaap de Goede Hoop. Dit gebeurde na de slag om Muizenberg. In 1803 gaven de Britten Kaap de Goede Hoop weer terug aan de Nederlanders maar in 1806 namen de Britten voorgoed bezit van de Kaap. De Nederlanders kolonisten stichtten onafhankelijke republieken die werden verenigd werden in de Oranje Vrijstaat en Transvaal. Toen de Britten ook dit gebied na verloop van tijd wilden innemen vonden er twee oorlogen plaats: de Eerste Boerenoorlog (1880-1881)  en de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). De eerste oorlog werd gewonnen door de Nederlandse "Boeren", de tweede oorlog werd gewonnen door de Britten.
In 1910 ontstond de Unie van Zuid-Afrika. Dit werd een onafhankelijke staat binnen Britse grondgebied. In 1931 werd Zuid-Afrika een volledig zelf-regerend onderdeel van het Britse Rijk mede door het Statuut van Westminster. In de jaren 90 kwam een eind aan de apartheid. President De Klerk liet op 11 februari 1990 Nelson Mandela vrij waarop in 1994 voor het eerst algemene verkiezingen voor alles rassen volgden. De nieuw gekozen regering onder leiding van Thabo Mbeki beëindigden alle ongelijkheden die binnen het land heersten. Sinds 1996 is een nieuwe grondwet in werking gesteld.

Geografie

Zuid-Afrika heeft inclusief de Prins-Edward eilanden een oppervlakte van zo'n 1.219.912 km2. Het land grenst zowel aan de Indische als aan de Atlantische oceaan. In het binnenland word het land gekenmerkt door de hoogvlaktes. In het oosten van het land liggen de Drakensbergen. Hier bevindt zich het hoogste punt van het land (3450 meter). In Zuid-Afrika bevinden zich een groot aantal natuurlijke rijkdommen: goud, chroom, antimoon, steenkool, ijzererts, mangaan, nikkel, fosfaten, tin, uranium, diamanten, platina, koper, vanadium, zout en aardgas.
Het land is onderverdeeld in negen provincies. In de figuur hieronder is te zien wel provincies dit zijn, waar de provincies liggen, wat de hoofdstad per provincie is, wat het oppervlakte per provincie is en het inwoneraantal (2006).
Zuid-Afrika kent drie hoofdsteden:
* Pretoria (hier vindt de bestuurlijke macht plaats)
* Kaapstad (hier vindt de wetgevende macht plaats)
* Bloemfontijn (hier vindt de rechterlijke macht plaats)

Enkele andere grote steden zijn:
Bisho, Durban, Kimberley, Johannesburg, Mafikeng, Nelspruit, Pietermaritzburg, Pietersburg, Port Elizabeth, Soweto en Ulundi.

Klimaat

Langs de kust van Zuid-Afrika is het klimaat voornamelijk subtropisch. Richting het binnenland is het klimaat grotendeels halfwoestijn. In de figuur hieronder is te zien hoe de verschillende klimaatzones binnen Zuid-Afrika verdeeld zijn.

Over het algemeen heeft Zuid-Afrika een gematigd warm klimaat met niet al te veel neerslag en veel zon. Omdat het land op een plateau ligt kent het grote temperatuursverschillen tussen zuid en noord. Gemiddeld genomen kent het land hoge temperaturen met daarbij een lage luchtvochtigheid in de winter (dit houdt in dat er veel verdamping plaatsvindt). Er heerst een groot tekort aan zoet water in het land. Dit wordt gezien als een groot milieuprobleem. De bevolking verbruikt meer zoet water dan er beschikbaar wordt gesteld. In heel Zuid-Afrika zijn namelijk maar vijf zoetwatermeren en daarnaast zijn er maar weinig rivieren.
Grote temperatuurschommelingen worden mede veroorzaakt door de verschillende luchtstromingen. Aan de oost-kust stroomt de Agulhas-stroom. Deze luchtstroom is erg vochtig en stroomt tussen de Drakensberg en Natal. Aan de westkust stroomt de Benguelastroom die veel koude lucht bevat. Hieronder is een tabel te zien met de verschillende klimaat gebieden in Zuid-Afrika en de bijbehorende temperaturen, neerslag en vegetatie.










Flora en Fauna

Zuid-Afrika kent een enorme biodiversiteit. In het land komen zo'n 20.000 verschillende plantensoorten voor. Dit is ongeveer 10 procent van alle plantensoorten op aarde. Het land heeft ook een grote diversiteit aan fauna. De bekendste dieren in Zuid-Afrika zijn De Grote Vijf: de olifant, de leeuw, de buffel, de neushoorn en het luipaard. Deze dieren zijn grote trekpleisters voor mensen uit de hele wereld. De benaming De Grote Vijf is ontstaan doordat deze vijf dieren het gevaarlijkst zijn om op te jagen. Sommige dieren die in het land te zien zijn komen nergens anders ter wereld voor. Helaas worden enkele dierensoorten die Zuid-Afrika voorkomen met uitsterven bedreigd zoals de Hottentothaas.

Demografie

Volgens de laatste volkstelling heeft Zuid-Afrika zo'n 44,9 miljoen inwoners. Echter wordt geschat dat het land veel meer inwoners heeft namelijk zo'n 49 miljoen. In tegenstelling tot vele andere landen krimpt de bevolking in Zuid-Afrika met zo'n 0,46 procent per jaar. Per 1000 bewoners zijn er 18,2 geboortes en 22 overlijdens. De verschillende leeftijdsgroepen in het land zijn als volgt verdeeld:
0-14 jaar : 29,7 %
15-64 jaar : 65 %
65 + : 5,3 %
De levensverwachting in Zuid-Afrika is ongeveer 54 jaar.

In het land worden veel verschillende talen gesproken waarvan er elf officieel erkent worden:
* Zoeloe : 24 %
* Xhosa : 18 %
* Afrikaans : 13 %
* Noord-Sotho : 9 %
* Tswana : 8 %
* Engels : 8 %
* Zuid-Sotho : 8 %
* Tsonga : 4 %
* Swazi : 3 %
* Venda : 2 %
* Zuid-Ndebele : 2 %
Naast de officiële talen worden er nog andere talen gesproken:
Swahilli, Khoi, San, Nama, Zuid-Afrikaanse gebarentaal, Duits, Portugees, Frans, Fanagalo, Lobedu, Noord-Ndebele en Phuthi.
Boven de 15 jaar kan ongeveer 87% van de mannen en 85,7% van de vrouwen lezen en schrijven.

Qua religie wordt het land voornamelijk bevolkt door christenen. Deze groep beslaat ongeveer 80% van de bevolking. Binnen deze groep is de een grote onderverdeling. Zo hoort ongeveer 11% van de bevolking tot de Zion Christian Church, 8% hoort bij de Pinkstergemeente, 7% hoort bij de Rooms-Katholieke kerk, 7% bij de  Methodistenkerk, 7% bij de Nederduits Gereformeerde kerk, 4% bij de Anglicaanse kerk en 36% hoort bij overige christelijke kerken. Vaak wordt het christendom gecombineerd met een natuurgodsdienst.
Hiernaast leeft 1,5% van de bevolking volgens de islam en 1,3% leeft volgens het hindoeïsme. 15% Van de bevolking is niet-gelovig.

Na de beëindiging van de apartheid worden de aids-epidemie en misdaad als een nationale crisis beschouwd. In 2008 stond Zuid-Afrika op de tweede plaats van de hele wereld als gekeken wordt naar misdaad aan de hand van moordcijfers. Ongeveer vinden in Zuid-Afrika zo'n 60 moorden per dag plaats. Naast de moordcijfers is ook het aantal geregistreerde verkrachtingen in het land ontzettend hoog.

Economie

Zuid-Afrika wordt nog steeds gezien als een ontwikkelingsland. De werkloosheid is erg hoog met zo'n 26% van de totale beroepsbevolking. Ook werken problemen vanuit de tijd van de "apartheid" nog steeds door. Zo heerst er onder een groot deel van de bevolking armoede (ong. 50%) en er is een gebrek aan economische macht van de zwakkere bevolkingsgroepen. Problemen zoals aids, criminaliteit en corruptie spelen een grote rol binnen de economie. Toch behoort de effectenbeurs van Zuid-Afrika tot een van tien grootste van de wereld. Ook de infrastructuur binnen het land is goed geregeld. In onderstaande figuur zijn enkele economische kengetallen van Zuid-Afrika in beeld gebracht.


Hofstede

Door middel van de theorie van Geert Hofstede kunnen verschillende culturen vergeleken worden met elkaar. Er wordt gekeken naar de machtsafstand, collectivisme tegenover individualisme, femininiteit tegenover masculiniteit, onzekerheidsvermijding en lange termijn oriëntatie. 

Hiërarchie (Machtsafstand)

De mate van verdeeldheid van de macht binnen een land of cultuur.

In Zuid-Afrika is de machtsafstand erg hoog. Leraren, leraressen, bazen en managers zijn echt de baas en worden vaak gezien als een voorbeeld. Toch scoort Zuid-Afrika 49 op deze dimensie. Dit betekent dat mensen in grote mate aanvaarden dat de machtsafstand nou eenmaal zo verdeeld is.

Identiteit (Collectivisme tegenover individualisme)

Een samenleving is collectivistisch wanneer het belang van een groep wordt gesteld boven het belang van een individu.
Een samenleving is individualistisch wanneer de mens zich primair richt op de zorg voor zichzelf en iedereen gelijk behandeld wordt.

Zuid-Afrika is met een score van 65 een individualistische samenleving. In het land zijn groepen niet erg belangrijk en het belang van het individu wordt al belangrijker beschouwd. Er wordt verwacht dat het individu zorgt draagt voor zichzelf en de directe omgeving.

Sekse (Masculien tegenover Feminien)

Een samenleving is masculien wanneer sociale sekse-rollen duidelijk gescheiden zijn.
Een samenleving is feminien wanneer sociale sekse-rollen elkaar overlappen.

Met een score van 63 is Zuid-Afrika een masculine samenleving. Zuid-Afrika wordt echter steeds feministischer. De vrouwen steeds belangrijker beschouwd. Sociale-sekse rollen overlappen elkaar steeds meer en steeds meer Zuid-Afrikaanse vrouwen werken.

Waarheid (Onzekerheidsvermijding)

De mate men omgaat met risico's en in hoeverre zij onzekerheden proberen te vermijden.

De score rondom onzekerheisdvermijding in Zuid-Afrika is 49. De samenleving heeft dus de voorkeur om onzekerheden te vermijden, dit is echter niet altijd mogelijk. Dit komt mede doordat de inkomens erg laag zijn er daardoor is er minder mogelijkheid tot bijvoorbeeld verzekeren. De bevolking is bang voor onbekende risico's maar laat zich hierdoor niet van haar stuk brengen.

Deugd (Lange termijn oriëntatie)

Een samenleving is korte termijn gericht wanneer het voldoet aan de volgende kenmerken:
Conservatief, snel resultaat willen hebben, spenderen is goed voor de economie, snelle winst willen maken.
Een samenleving is lange termijn gericht wanneer het voldoet aan de volgende kenmerken:
Liberaal, spaarzaam, duurzaam, zuinig, deugdzaam leven als doelstelling.

Er zijn geen cijfers bekend op dit gebied over Zuid-Afrika.